Технологія вирощування кабачків | 4 Сезони

 
 
 

Кабачки

Підготовка грунту

Кабачок більш вимогливий до грунту, ніж інші гарбузові культури. Для нього малопридатні важкі глинисті грунти. На кислих торф'яних грунтах кабачки ростуть погано, листя і плоди дрібні, урожай низький. Найбільш придатна супіщаних грунт, але потрібно більше використовувати мінеральних добрив. Кабачок краще всього росте на нейтральних грунтах. Тому, якщо грунт у Вас підкислити, потрібно вносити вапно, але свіже вапнування кабачки не переносять.

Добрими попередниками служать картопля, капуста, цибуля, коренеплоди, бобові й зеленні культури. Щоб уникнути загальних захворювань кабачок не розміщують на ділянках, в попередньому займаних огірками або іншими гарбузовим.

З осені грунт орють на глибину 20-25 см, і в такому стані залишають до весни. Навесні, як тільки грунт підсохне, проводять культивацію. У міру проростання бур'янів і для кращого розпушування грунту, перед висадкою розсади роблять культивацію з боронуванням.

Способи вирощування

Кабачки можна вирощувати як через розсаду, так і прямим висівом у відкритий грунт. Краща розсада 25-30-денна. Вона має 2-3 справжніх листки і добре розвинену кореневу систему. Розсаду можна вирощувати в індивідуальних горщиках, пакетиках, стаканчиках або касетах. Висівають по одному насіння на глибину 3-4 см, укладаючи насіння горизонтально (плиском). Попередньо готують грунтову суміш, яку пропарюють до 65-70 ° С, щоб знезаразити грунт і оберегти розсаду від захворювання чорною ніжкою. Оптимальна температура для вирощування розсади +22 ... +25 ° С. При недоліку освітлення розсада може витягатися, тому її потрібно досвічувати, або підсипати до стебла живильну землю, щоб утворилися додаткові корені. Поливають розсаду тільки теплою водою, при цьому намагаючись не змочувати листя, щоб не спровокувати появу борошнистої роси. Також проводять два підживлення добривами: першу, через два тижні після сходів, другу - за 2-3 дня перед висадкою розсади. Висаджують розсаду, коли мине загроза заморозків (середина травня), або під агроволокно (кінець квітня - початок травня). Схема посадки може бути 210-40 см, 240 +40-70 або інші.

Можна також вирощувати кабачки без попереднього вирощування розсади, але урожай, звичайно, буде пізніше. Сіють насіння в кінці травня (при захисті від заморозків) або першій декаді червня. Посів краще проводити пророслими насінням по одному в лунку на глибину 5-6 см. Лунки поливають теплою водою, а потім сіють. Насіння розкладають плазом. Схема може бути 240 +40-56 см або інша.

Догляд за рослинами

Після кожного поливу регулярно проводять розпушування, обережно і не глибоко, щоб не пошкодити коріння. Коли почнеться плодоношення, розпушування припиняють. Прополки проводять тільки в початковий період росту, так як з розвитком вегетативної маси, в тіні, насіння бур'янів не проростають. У процесі росту внизу куща видаляють 2-3 листа для кращого освітлення та вентиляції (проти гнилі).

Захист від хвороб та шкідників

Кабачок ушкоджують баштанна попелиця, трипси, павутинний кліщ, для боротьби з якими рекомендуємо купити інсектициди. Із хвороб найбільш шкідливими на шинку є борошниста роса, пероноспороз, антракноз і бактеріоз, для уникнення яких слід протруювати насіння або використовувати фунгіциди. Для боротьби з хворобами і шкідниками використовуйте препарати, зареєстровані в вашому регіоні. Щоб отримати більш детальну консультацію по препаратах звертайтеся до фахівців, що пропонують засоби захисту рослин.

Добрива

Під кабачок вносять 40-60 т органічних добрив і 100-150 кг аміачної селітри, 300-400 кг суперфосфату і 150-200 кг калійної солі на 1 га. Цю норму коригують залежно від кількості того чи іншого елемента, і вносять восени під оранку і весняну культивацію. На легких супіщаних грунтах кабачкам не вистачає магнію. В цьому випадку вносять магнієві добрива, але краще це робити навесні, так як при сніготаненні частина поживних речовин піде з талою водою.

У процесі вегетації рослини слід підгодовувати не менше трьох разів. Першу підгодівлю роблять до цвітіння, через тиждень після висадки розсади, другу - під час цвітіння (бажано з мікроелементами), третю - під час плодоношення.

Кабачки добре відгукуються на позакореневе підживлення. Одну проводять сечовиною в проміжку між першою і другою підгодівлею. Другу - витяжкою суперфосфату в поєднанні з марганцівкою (рожевий розчин). Ці підгодівлі проводять тільки вранці в сонячну погоду, щоб швидко висохла поверхня листя.

Полив

До плодоношення досить поливати один раз в 4-5 днів, нормою 250-300 м.кв./га. Під час плодоношення кабачки поливають частіше: через 3-5 днів теплої (22-25 ° С) водою, збільшуючи норму поливу до 2-3 літрів під корінь. Поливати треба акуратно, навколо стебла під корінь, щоб вода не потрапила на листя. Для цього найкраще підходить крапельне зрошення, яке можна поєднувати з внесенням добрив.

Збір врожаю

Збирають кабачки вибірково. 2-3-денні зав'язі розміром 15-20 см вже готові до споживання, вони найбільш смачні. Знімати врожай потрібно регулярно, щоб не знижувати загальну врожайність, через скорочення формування нових зав'язей.